Promene na tehničkom pregledu

Od nove godine, ako u toku jeseni bude usvojen novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, sva vozila koja budi dolazila na tehnički pregled očekuje fotografisnje vozila, kontrola katalizatora, stakala na vozilu, opreme (rezervni točak, dizalica, trougao, prva pomoć..), pneumatika i svega ostalog.

Uvodjenje fotografisanja vozila je mera kojom se pokušava stati na put fiktivnim tehničkim pregledima. Video nadzor na liniji tehničkog pregleda omogućiće tačan uvid da li je vozilo bilo na liniji tehničkog pregleda i da li je tehnički pregled obavljen na propisan način.

Kako je u okruženju?

U okruženju (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) tehnički pregled vozila je daloko strožiji nego kod nas i poseban akcenat se stavlja na zagađenje životne sredine, odnosno na izduvne gasove koje vozila ispuštaju. Naime, vozila koja ne ispunjavaju stroge ekološke kriterijume postaju vrlo skupa za registraciju zbog visokih ekoloških taksi zbog zagađenja.

I kod nas odavno postoje kriterijumi za utvrđivanje kvaliteta izduvnih gasova propisani Zakonom, ali se do sad na tehničkom pregledu “gledalo kroz prste”. Prilikom uvoza često uvoznici skidaju katalizatore sa vozila nebi li na taj način dodatno zaradili njihovom prodajom. Vozila koja ne budu imala katalizator na izduvnom sistemu, neće moći da se registruju.

Ove mere koje se najavljuju u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima dodatno će poskupeti tehnički pregled i registraciju vozila (posebno starijih), jer bez otklanjanja nepravilnosti neće moći da se registruju, a samo otklanjanje nepravilnost u nekim slučajevim može da prevaziđe vrednost vozila.

Nadamo se da će sve ove mere doprineti smanjenju broja saobraćajnih nezgoda na putevima i broj nastradalih osoba.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *