Obavezno osiguranje vozila – Polisa osiguranja od autoodgovornosti – Polisa AO

polisa osiguranja

Polisa osiguranja od autoodgovornosti

Obavezno osiguranje vozila ili polisa osiguranja od autoodgovornosti zaključuje se jednom godišnje prilikom registracije vozila i ima ulogu da štiti druge učesnike u saobraćaju od nas samih, tj da njima nadoknadi štetu ukoliko je mi prouzrokujemo. Takodje se naziva i osiguranje trećih lica.

Broj vozila i učesnika usaobraćaju iz godine u godinu konstantno raste i Beograd sve više po tome podseća na evropske metropole. Toliki broj učesnika u saobraćaju neminovno dovodi i do porasta broja saobraćajnih nezgoda, a samim tim i prouzrokovanje materijalnih i nematerijalnih šteta. Te štete pokriva upravo polisa osiguranja od autoodgovornosti.

Šta pokriva polisa osiguranja?

Obavezno osiguranje podrazumeva naknadu štete prouzrokovane trećim licima od strane vlasnika vozila i osiguranje putnika u javnom prevozu u slučaju nezgode. Vlasnik vozila može biti i korisnik vozila ukoliko je vozilo uzeto na lizing ili neko drugo lice na koje je registravoano vozilo. Ukoliko je vozilom upravljalo neko drugo lice,a ne vlasnik vozila, polisa osiguranja od autoodgovornosti pokriva i te štete.

Polisa AO je obavezna za sve učesnike u saobraćaju, a njome je vozač osiguran od odgovornosti za štetu koju načini drugim učesnicima u saobraćaju. Bez polise obaveznog osiguranje ne može se registrovati vozilo.

Osiguravajuća kuća sa kojom ste zaključili polisu osiguranja nadoknađuje štetu koju ste učinili trećim licima. Kao što smo već objasnili na ovaj način štitite druge učesnike u saobraćaju od svojih greški.

Na naknadu štete nemaju pravo vozač čijim je vozilom načinjena šteta ili lice koje je svojevoljno koristilo vozilo kojim je pričinjena šteta. Takodje neće biti nadoknade štete pričinjene na stvarima u vozilo koje je prouzrokovalo štetu.

Gde se izdaje polisa obaveznog osiguranja?

Obavezno osiguranje vozila zaključuje se u bilo kom osiguravajućem društvu, na tehničkim pregledima ili u našoj agenciji za registraciju vozila. Cena polisa osiguranja je skoro ujednačena kod svih osiguravajućih društava i može da varira najviše za stotinak dinara.

Nakon gašenja problematičnih osiguravajućih kuća, nema velike razlike u tome koju ćete osiguravajuću kuću izabrati. Sve osiguravajuće kuće manje više nude iste uslove i cene osiguranja vozila.

Polisu autoodgovornosti može zaključiti bilo ko umesto vas, kome ste dali potrebna dokumenta za zaključivanje polise AO, a to su:

 • važeća lična karta
 • saobraćajna dozvola od vozila
 • ukoliko posedujete prethodnu polisu osiguranja

Prilikom zaključivanje polise osiguranja, dobijate dva primerka polise od kojih jedan (žuti) ostaje vama, a drugi (beli) ide u MUP. Njega predajete prilikom registracije vozila.

Polisa autoodgovornosti traje godinu dana od zaključenja polise do isteka registracije vozila, a možete je zaključiti 30 dana pre isteka prethodne polise. Pored svih podataka o vlasniku i vozilu na njoj se nalaze i dan, mesec i godina zaključenja i isteka polise i premijski stepen.

Zašto se razlikuju registraciona nalepnica i polisa osiguranja?

Često se dešava da se datum na polisi i registracionoj nalepnici ne poklapa i to mnogima stvara nedoumicu. Polisa osiguranja na sebi ima podatak o vremenu i po nekad traje samo do polovine dana ili manje, a registracij vozila mora biti samo na pun dan (do 23:59).

Zato će datum na registracionoj nalepnici biti za jedan dan manji nego na polisi sa upisanim vremenom (npr 01.12.2017 u 13:30) , tj vozilo će biti registrovano na prethodni dan do ponoći (do 30.11.2018 do 23:59). U ovom slučaj upolisa je uradjena prvog decembra, a na nalepnici će biti datum 30.11.2018. Ovim se izbegava da polisa istekne u 13:30, a da vam registracija vozia traje do kraja dana i samim tim budete nepokriveni osiguranjem.

Kad moram da imam polisu osiguranja sa sobom?

Pored saobraćajne i vozačke dozvole, polisa osiguranja je obavezan dokument koji morate imati sa sobom u vozilu prilikom učestvovanja u saobraćaju i može vam biti zatražena na uvid u sledećim slučajevima:

 1. prilikom registracije vozila u MUP-u
 2. ukoliko su vam potrebne probne tablice
 3. ukoliko vršite zamenu saobraćajne dozvole
 4. prilikom rutinske kontrole od strane saobraćajne policije
 5. ako ste učestvovali sa vozilom u saobraćajnom udesu

Šta učiniti sa polisom kada prodam auto?

Ukoliko u toku registracije dodje do promene vlasništva nad vozilom, sva prava i obaveze se prenose na novog vlasnika vozila. Neophodno je otići do poslovnice osiguravajućeg društva čija je polisa radi evidentiranja promene vlasnika. Osiguranje će dodati na polisu u rubriku napomena novog vlasnika vozila.

Kada mi ne važi poisa AO?

Postoji i nekoliko slučajeva u kojima vi kao vlasnik polise gubite pravo na osiguranje, a to su:

 • Ukoliko niste koristili vozilo shodno njegovoj nameni.
 • Ukoliko nijste imali vozačku dozvolu.
 • Ukoliko vam je izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom.
 • Ukoliko ste bili pod uticajem alkohola, opojnih droga, zabranjenih lekova ili psihoaktivnih supstanci.
 • Ukoliko ste namerno prouzrokovali štetu.
 • Ukoliko se utvrdi da je šteta nastala zbog tehničke neispravnosti vašeg vozila.
 • Ukoliko ste napustili mesto saobraćajne nezgode.

Šta ako izgubim polisu osiguranja?

Ukoliko dodje do gubitka polise osiguranja neophodno je da se javite u glavnu filijalu osiguravajućeg društva sa kojim ste zaključili osiguranje da bi vam izdali overenu kopiju polise koja će zameniti originalnu do isteka osiguranja.

21 thoughts on “Obavezno osiguranje vozila – Polisa osiguranja od autoodgovornosti – Polisa AO”

  1. Poštovanje Tamara, koloko ja znam osnovno osiguranje je osiguranje trećeg lica i to mnoge zbunjuje. To znači da plaćanjem osnovnog osiguranja vi osiguravate faktički tuđe vozilo jer će vaše osiguranje platiti štetu koju vi prouzrokujete nekom u slučaju sudara. Stoga u ovom slučaju mislim da nemate pravo naknade štete. Da vam je vozilo kasko osigurano verovatno bi u tom slučaju mogli da očekujete naknadu, što opet zavisi od uslova pod kojim je uzeta kasko polisa (pitanje je šta ona pokriva… znate ona sitna slova što niko od nas ne čita..) Eventualno možda da se obratite nekoj od advokatskih kancelarija koje naplaćuju štetu umesto vas pa da vam oni kažu ima li svrhe tražiti naknadu od grada ili gradskog zelenila.

  2. Poštovanje, nepoznato lice mi je udarilo parkirano vozilo i pobeglo i pri tome napravilo totalnu štetu na autu. Da li imam pravo naplate štete kod svog osiguranja od NN lica. Hvala

   1. Prvi korak je da policija odradi uviđaj na oštećenom vozilu. Osnovno osiguranje pokriva štetu koju vi prouzrokujete trećem licu. Kasko pokriva i ovu vrstu štete ukoliko ga imate. Ako policija pronađe krivca njegovo osiguranj vam nadoknađuje štetu. U suprotnom mislim da nemate pravo na nadoknadu.

 1. Postovani,sta se desava ako ostecena strana nije zadovoljna naknadom koje mu daja osiguranje? procenjena steta je veca od isplacene sume. Da li sam ja kao nosilac osiguranja obavezna da nadohnadim stetu? Hvala

  1. Nisam siguran, mislim da jedino mogu da tuže vas i vaše osiguranje pa da eventualno preko suda pokušaju da dobiju veći iznos.

 2. Dobar dan imam jedno pitanje, treba da registrujem automobil, kada sam uzela automobil promenila sam registarske tablice koje su ostale važece do maja meseca, ali ne znam da li je polisa od prethodne registarske oznake važeća prilikom registracije vozila (npr. kupila sam automobil u Bečeju, a ja zivim u Novom Sadu i promenila sam tablicen koje važe jos koji dan ali mi je polisa ostala od stare tacnije Bečejske registracije). Pa me interesuje da li ja sa tim mogu da registrujem vozili ili?

  1. Na polisi piše broj šasije vozila tj polisa je vezana za vozilo, a ne za reg područje. Prilikom registracije ionako dobijate novu polisu.

 3. Registracija istekla na autu pre 9 meseci polisa izgubljena,treba da kupim auto da li mi stara polisa treba da bi registrovao auto na moje ime

 4. Dobar dan.
  Bio sam putnik u vozilu kada se desila saobraćajna nezgoda.
  Tom prilikom sam dobio povredu vratnog pršljena za šta imam dokumentaciju od doktora.
  Da li me sleduje neka nadoknada štete i kakav je proces?
  Hvala.

  1. Najbolje je da na internetu potražite neku od advokatskih agencija koje se time bave. Oni će na sebe preuzeti ceo proces, a za uzvrat od vas naplatiti deo od dobijene sume.

 5. Dobar dan interesuje me da li obavezno osiguranje isplaćuje štetu putnicima u automobilu istog u slučaju saobraćajne nezgode, konkretano je moj sin bio u vozilu koje je sletetelo sa putu,kao i da li će osiguranje goniti vozača u nekim slučajevima
  Hvala unapred

 6. Kupila sam auto i izvršila prenos vlasništva, promenila saobraćajnu ali sad ne mogu da nađem polisu. Ne znam da li sam je izgubila ili mi prodavac nije dao. Ne znam ni u kojoj kući je osiguranje plaćeno. Šta treba da uradim?

 7. Postovani,

  imao sam saobracajnu nezgodu, do koje je doslo kada je auto sa pravom prvenstva prekoracio brzinu i udario u moj automobil dok sam skretao u bocnu ulicu. Imajuci u vidu cinjenicu da policija na mestu uvidjaja neformalno rekla da sam najverovatnije ja kriv, koje troskove ce pokriti moja obavezna polisa osiguranja od autoodgovornosti? A koje cu morati sam da nadoknadim? Napominjem da je u udesu doslo do totalne stete na njegovom vozilu dok je na mom nastala veca steta, uz to od udarca moje vozilo je oborilo i semafor. Unapred zahvalan na odgovoru.

  1. Štetu nastalu na njegovom autu platiće tvoje vaše osiguranje, a na vašem troškove snosite vi. Plus kazna ako se utvrdi da ste vi krivi i trošak za popravku semafora verovatno.

 8. Poštovani, zanima me kada prodam auto kupcu predajem uz saobraćajnu i polisu osiguranja, a kada kupim drugi auto da li gubim premijski stepen koji sam imao na prethodnoj polisi?

 9. Zašto se,kupovinom drugog automobila,menja zona rizika,i ja skuplje plaćam polisu???. Ja sam isti vozač u drugom autu.

  1. Nije isto voziti auto u Beogradu gde živi skoro dva milona ljudi i u nekom malom mestu u unutrašnjosti. Zona rizika podrazumeva promenu grada. Možda ste mislili na premijski stepen na polisi (4-3-2-1). Ako kupujete drugi auto možete preneti prethodni premijski stepen na novi auto ukoliko date na uvid kupoprodajni ugovor osiguravajućoj kući.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.