Registraciona nalepnica za vozila, motocikle, prikolice i radne mašine

registraciona nalepnica

Registraciona nalepnica – čemu služi i kako se postavlja?

Registraciona nalepnica se izdaje svake godine prilikom registracije vozila i na sebi sadrži podatke o registracionom broju vozila i datumu isteka registracije. Registracionu nalepnicu možete dobiti 30 dana pre isteka registracije, a ukoliko prodje više od 30 dana nakon isteka prethodno izdate registracione nalepnice moraćete da izvršite zamenu tablica i saobraćajne dozvole.

Registraciona nalepnica se izdaje za vozila koja su upisana u jedinstveni registar vozila i predstavlja osnovni dokaz o tome do kog datuma je vaše vozilo registrovano.

Vrste registracionih nalepnica

Registraciona nalepnica može biti:

  • unutrašnja registraciona nalepnica
  • spoljna registraciona nalepnica

Unutrašnja registraciona nalepnica izdaje se za motorna vozila sa vetrobranskim staklom i postavlja se sa untrašnje strane vetrobranskog stakla u donjem desnom uglu gledajući iz kabine.

Spoljna registraciona nalepnica se izdaje za mopede, motocikle, tricikle, četvorocikle, priključna vozila i traktore i radne mašine beza kabine. Kod motocikala spoljna registraciona nalepnica se postavlja na prednjem delu pored uređaja za osvetljavanje, a kod priključnih vozila se postavlja na zadnjoj strani vozila na levoj polovini.

Kod radnih mašina i traktora sa kabinom postavljanje registracione nalepnice je isto kao i kod vozila sa vetrobranskim staklom, a ukoliko nemaju kabinu registraciona nalepnica se postavlja na zadnjoj strani vozila kao i kod priključnih vozila.

Kako se postavlja registraciona nalepnica?

Pre lepljenja registracione nalepnice potrebno je očistiti površinu na koju ćemo postaviti nalepnicu. Ukoliko registracionu nalepnicu postavljamo na mesto prethodne nalepnice potrebno je nekim oštrim predmetom (žilet, skalpel) polako odvojiti jedan ćošak stare nalepnice i odlepiti je od vetrobrana, a zatim temeljno očistiti staklo od ostataka lepka grubo sa žiletom, a zatim sa sredstvom za staklo i krpom ili sundjerom.

Registraciona nalepnica se nalazi izmedju dva papira i njena prednja lepljiva strana je pokrvena papirom koji se lako odvaja sa lepljive površine nalepnice. Papir pažljivo odvojiti od prednje strane nalepnice, a zatim prineti nalepnicu vetrobranu i nalepiti je u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla. Kada se nalepnica zalepi za staklo lagano odvojiti drugi deo papira koji se nalazi sa zadnje strane nalepnice. Ako je potrebno protrljati nalepnicu lagano sa zadnje strane kako bi se istisnu vazduh.

Registraciona nalepnica je napravljena tako da će se uništiti ukoliko pokušate da je odlepite, tako da je potrebno biti obazriv prilikom lepljenja. Postavljanje registracione nalepnice nije tako komplikovano kako vam na prvi pogled izgleda, a ako niste sigurni bolje da to uradimo mi u našoj agenciji za registraciju.

Šta ako se ošteti registraciona nalepnica?

Dešava se da u toku godine dođe do oštećenja registracione nalepnice usled nepažnje ili oštećenja vetrobranskog stakla pa je neophodno izvaditi novu registracionu nalepnicu. U tom slučaju neophodno je da u MUP dođete sa sledećim dokumentima:

  • Registracionim listom od vašeg vozila
  • Važećom ličnom kartom ili APR za pravno lice
  • Uplatnicama za novu nalepnicu i uplatom za republičku administrativnu taksu

Nova registraciona nalepnica biće vam izdata odmah na šalteru MUP-a.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.