Zamena registarskih tablica sa našim slovima

zamena tablica sa slovima Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W

Još od sredine prošle godine po medijima se pisalo da kreće zamena registarskih tablica sa dijalektičkim znacima (Č, Ć, Š, Ž i Đ) i latiničnih slova Y i W. To je obradovalo mnoge jer od uvodjenja novih tablica 2011 vlasnici vozila sa registarskim tablicama koje sadrže ova slova imaju problem sa plaćanjem parkiranja. Iako je broj potrebnih tablica za sva vozila u Srbiji mogao biti obezbeđen i kombinacijom slova i brojeva bez slova sa kvačicom, ostalo je nepoznato koji je “mozak” zaradio platu praveći problem svima..

Primera kako uspešno označiti vozila kombinacijom slova i brojeva u našem okruženju ima na pretek, ali mi smo poznati po pronalaženju tople vode i rupa na saksiji. Verovatno da su samo “prepisali” način označavanja od nekog drugog ne bi mogli da opravdaju sredstva izdvojena za “projekat”. Ostalo je nepoznato kome treba da smo zahvalni na ovoj ujdurmi.

Kada se letos pisalo o ukidanju ovih slova iz tablica svima je laknulo. Važenje tablica i saobraćajnih dozvola je produženo za još dve godine, ali kao da sve peripetije od ranije nisu bilo dovoljne, agonija se nastavlja. Zamena registarskih tablica je mogla da sačeka još dve godine.. Međutim nije ispalo tako.

Otkud sad zamena registarskih tablica?

Pa ovako, od nove godine svi “ponosni” vlasnici registarskih oznaka sa slovima Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W koji ma je saobraćajna dozvola izdata 2011 godine ipak će morati ove godine da zamene registarske tablice i saobraćajnu dozvolu jer im dozvole ističu 2018 godine, što predstavlja dodatni trošak od 3.500 dinara prilikom registracije vozila.

zamena registarskih tablica sa slovima Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W

Po ovome svi oni kojima su tablice označene srpskim slovima dobiće packu od zemlje Srbije!? Svi oni koji su tražili “veze” i “kombinacije” samo da ne bi dobili ova slova ispadoše pametniji, a oni koji su dobili srpske tablice sa srpskim slovima postadoše građani drugog reda.

Pre odlaska na tehnički pregled ili u neku od agencija za registraciju vozila u Beogradu savetujemo vam da ukoliko imate sličnu situaciju sa vašom saobraćajnom dozvolom i mora da se uradi zamena registarskih tablica, da se prethodno dobro raspitate telefonom da bi saznali šta vas čeka i koliko para vam je potrebno za registraciju vozila.

Da se vratimo na temu. Svi oni kojima su saobraćajne dozvole sa ovim oznakama izdavane 2012 godine menjaće tablice 2019 i tako dalje… Da sve bude još komplikovanije, svi oni koji su za ovih par godina pomerali datum registracije vozila, pošto imate pravo da “zakasnite” sa registracijom do 30 dana, naćiće se u situaciji na primer da im registracija vozila ističe mesec ili dva nakon isteka saobraćajne dozvole!

Neko će reći, pa kad menjaju saobraćajnu dozvolu menjaće i registarske tablice. Ok, ali šta ćemo sa polisom koja važi još npr. mesec ipo dana. Ko će da nam vrati pare što smo platili recimo mesec ipo više? Jer pri promeni saobraćajne dozvole i registarskih tablica moraćete da uradite i novu polisu da bi ste registrovali vaše vozilo. Pri tom zakon dozvoljava obavljanje tehničkog pregleda 30 dana pre isteka registracije. To znači da u navedenom slučaju nećete moći da obavite tehnički pregled vašeg vozila.

Kao da sve to nije bilo dovoljno od nove godine su nas dočekale i nove izmenjene cene poreza na motorna vozila, tako da će moj tekst Niže cene registracije vozila Vol.2 doživeti nastavak..

2 thoughts on “Zamena registarskih tablica sa našim slovima”

  1. Miroslav Stamenković

    Pošto je država shvatila da ta ” rupa u saksiji” sa dijalektičkim znacima (Č, Ć, Š, Ž i Đ) i latiničnih slova Y i W nepošteno je da račun od 3500 RSD za svoju grešku ispostavi vlasnicima vozila. Smatram da taj trošak mora država da snosi i onako je već gomila taksi i poreza nametnuto vlasnicima vozila. Ako su odustali od dvostrukog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina (što je po meni glupo jer ta vozila stvarno predstavljaju opasnost na putevima) bilo bi korektno da snose i troškove svoje greške oko zamene tablica sa navedenim slovnim znacima.

    1. Sličan problem je bio i sa sabraćajnim dozvolama prve godine nakon izdavanja jer je bilo more grešaka prilikom kucanja novih, pa je teret zamene ipak pao na vlasnike a ne na državu..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.